Wat u Niet Weet Van Google Search Console | How-to

Search consoleVoorheen bekend als Google Webmaster tool, is Search Console een onderschatte bron van waardevolle data. De tool van Google geeft u inzicht in het presteren van uw website en biedt u op dat vlak net wat meer geavanceerdere data dan Analytics. Door deze geavanceerde technische data schrikt het veel marketeers af, en wij zien dat veel mensen Search Console dan ook links laten liggen. In dit artikel neem ik u mee door de ‘’verborgen’’ features in Search Console die (bijna) niemand kent maar wel zou moeten gebruiken.

Meerdere sitemaps uploaden

Een sitemap is een soort wegenkaart voor Google. Een sitemap voor Search Console is een XML-bestand waarin je aangeeft welke pagina´s waar staan op je website. Ook geef je de structuur en hierarchie aan, evenals de ´priority´ (Hoe belangrijk is deze pagina op je website i.t.t. andere pagina´s) en de ´frequency´ (hoe vaak wil je dat Google deze pagina opnieuw crawlt).

Veel marketeers kennen het principe en zullen een sitemap (laten) maken en deze uploaden in Search Console, maar weten niet dat er meer dan een sitemap geüpload kan worden. Waarom dit handig is? Normaliter staat in de ´primaire´ sitemap alleen maar informatie omtrent de verschillende pagina´s, maar wist u dat u ook sitemaps kan uploaden die uw afbeeldingen bevatten of een speciale sitemap voor uw mobiele website?

U kunt ze met verschillende online tools maken, waarna u ze kunt optimaliseren en uploaden op uw site. Uw XML-bestand is bereikbaar met een unieke link, bjivoorbeeld voorbeeld.com/sitemap.xml.

Vervolgens gaat u naar Search Console, en ziet u dit scherm:

Mauxilium seo check

 

Vervolgens klikt u op uw website, u komt op een nieuw scherm terecht. Hier ziet u 3 kolommen, waarvan de meest rechter u de mogelijkheid biedt sitemaps te uploaden. Wanneer u hier naartoe gaat, heeft u de mogelijk de locatie van uw sitemap aan te geven.

Search console

U klikt op verzenden, en klaar! U heeft uw (tweede) sitemap geupload! Sitemaps zijn voor Google erg nuttig en ze worden vaak onderschat. Toch zijn er ook zeker fabels wat betreft sitemaps, dit zijn veelgehoorde misverstanden:

  • Met een sitemap zal Google uw website niet sneller indexeren, daarvoor kijkt de zoekmachine allereerst naar de interne navigatie, linkstructuur en unieke content. Google gebruikt de sitemap wel als een soort wegenkaart om dit te verifiëren en te bevestigen.
  • Webpagina’s die wel in de sitemap staan maar niet via links (extern of intern) bereikbaar zijn, worden níet opgenomen in de index. Het is kennelijk verborgen content. dus niet interessant.
  • Door uw XML-sitemap aan te melden bij Search Console wordt uw site dus niet sneller geïndexeerd, maar u krijgt wel meteen inzicht over hoe de indexatie verloopt en of er problemen optreden (404-errors, crawlfouten etc). Deze kunt u meteen terugkoppelen naar uw webmaster, errors zijn namelijk nooit positief voor uw SEO-posities!

Organische prestaties in een sheet

Waarschijnlijk bent u bekend met de acquisitie-rapporten in Google Analytics, maar wilt u net wat meer info over hoe u het organisch doet? Op welke zoektermen scoor ik goed, welke positie heb ik gemiddeld en heb ik voor mijn focus zoekwoord wel een goede CTR?

Om de juiste keuzes voor een optimalisatie te maken, is het belangrijk dat u deze met data kunt onderbouwen. Search Console biedt u hierbij uitkomst, en verstrekt u (bijna) alle data die u nodig heeft voor een gedegen rapport. In het menu aan de linkerkant ziet u onder ‘Zoekverkeer’ als eerste optie ‘Zoekanalyse’ staan.  U vindt hier het aantal klikken, vertoningen, CTR en posities die u kunt vergelijken met zoekopdrachten, pagina’s, apparaten, enz.

Hier kunt u de data die u nodig heeft selecteren, segmenteren en exporteren.

Search Console

Doelgroep-targeting

Wanneer uw domein een locatie neutrale hoofddomein heeft, is het voor Google moeilijker te bepalen op welke locatie u primair target. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld ‘.org’ of ‘.com’. In Search Console kunt u Google op weg helpen met het bepalen van uw target-locatie. Voordeel hiervan is dat uw website beter zal ranken in het door u aangegeven gebied. U vindt deze optie onder het kopje ‘Zoekverkeer’.

Search Console

 

Met behulp van deze features kunt u Search Console nog beter benutten om zo meer rendement uit uw website te halen. Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u graag uw website laten beoordelen door professionals? Neem contact op met de experts van Mauxilium en laat u verrassen wat een goed advies met uw bedrijf kan doen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *