Website Laten Maken? Let Op Deze Punten

Als ondernemer ontkomt u er niet aan: een website. Een mooie website kan iedereen laten maken, maar een goede website is toch echt een ander verhaal. In dit artikel geven we u  aandachtspunten waar u op moet letten bij het laten maken van een goede website.

Uw website ziet er gedateerd uit, is slecht zichtbaar op mobiel en zorgt ook nog voor weinig verkopen. Om over uw vindbaarheid nog maar niet te spreken… U besluit een nieuwe website te laten maken zodat u uw concurrentie weer aankan op het internet. U spreekt af met een lokale websitebouwer, welke u enkele designs laat zien. U levert de tekst aan, wat mooie afbeeldingen en klaar! Helaas is dit laatste hoe tegenwoordig nog een hoop websites tot stand komen. We schreven het al in de inleiding: Een mooie website is niet altijd een goede website. Veel ondernemers onderschatten wat een goede website voor ze kan betekenen, en zien een website alleen als kostenpost terwijl een goede website juist zorgt voor inkomsten! Een goede website is veel meer dan een leuk design, wat afbeeldingen en teksten. Daarom hebben wij de belangrijkste punten op een rij gezet waaraan u moet denken bij het laten maken van een nieuwe website!

Kies een goed systeem

Het systeem waarop de website draait, ook wel het CMS genoemd, is in onze ogen het belangrijkste element van uw website. Deze bepaalt de mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid, snelheid en vindbaarheid. Goede systemen herkent u aan de volgende eigenschappen:

  • Ondersteuning

Veel webdesigners kunnen er mee werken, waardoor u dus niet gebonden zit aan enkele bedrijven die dit voor u kunnen     bouwen en beheren. Dit drijft de kosten omhoog en levert u vaak geen enkel voordeel op boven reguliere systemen. Hierdoor bent u goedkoper uit, is er meer documentatie over het systeem te vinden en is het beheer vaak makkelijker.

  • Updates

Bekende systemen worden vaak geüpdatet. Deze updates zorgen ervoor dat een website veiliger wordt, sneller of voegt nieuwe functies toe. Vaak gebeurt dit een paar keer per maand, iets wat met een zelfgebouwd systeem ondenkbaar is!

  • Toegankelijkheid

U laat uw website bouwen, en levert alles aan. Maar heeft u zelf ook toegang tot alle elementen van de website? Vaak worden websites goedkoop verkocht, maar bent u voor zelfs de kleinste wijzigingen afhankelijk van de webdesigner. Apart, u laat toch ook geen huis bouwen waarvan de aannemer alleen de sleutel heeft? Bij een goed CMS kunt u alles zelf aanpassen als u wilt. Nieuwe teksten, pagina’s of het gehele design veranderen, alles waar een webdesigner toegang tot heeft moet u in principe toegang tot hebben. Hierdoor bent u niet gebonden en kunt u zelfs anderen uw website laten beheren.

Wanneer u deze punten kunt afvinken, heeft u een goed systeem gevonden. Goede voorbeelden zijn WordPress, Joomla, Magento en Drupal. Weet u niet zeker of het systeem voor uw bedrijf geschikt is? Op internet is veel informatie te inden of de verschillende eigenschappen van de verschillende-+ systemen, het loont dus om goed vooronderzoek te doen.

Verplaats u in uw doelgroep

Voor hen maakt u een nieuwe website tenslotte, nietwaar? Door vragen te stellen als ‘’Wie is mijn doelgroep, hoe gaat deze mij vinden en wat wil mijn doelgroep vinden op mijn website?” kunt u relevanter invulling geven aan de techniek, content en marketing. Ondanks dat veel webdesigners u ongetwijfeld willen laten doen geloven, is er geen perfecte standaard voor iedereen. Hoe een website het meest rendabel is, ligt aan een hoop factoren en is voor bijna geen enkele ondernemer gelijk. De structuur en invulling van een website kunnen ook verschillende rollen vervullen. Een website kan meerdere doelen hebben:

  • Informatie bieden

Hierbij kunt u denken aan websites als Wikipedia, maar ook websites waarop bijvoorbeeld handleidingen te vinden zijn of tutorials. Denk hierbij aan de website van een lokaal evenementenbureau, die bezoekers aanzet tot deelname van een evenement. Interactieve websites zoals blogs en videowebsites kunnen hier ook onder vallen, doordat ze de gebruiker vaak prikkelen om reacties te plaatsen, content te delen via social media of om vaker terug te komen.

  • Leads genereren

Dit type website heeft als doel om leads te verzamelen, vaak ingezet bij dienstverlening of maatwerk-producten. Onze eigen website is hier een voorbeeld van, maar ook bijvoorbeeld de website van uw lokale garage of fysiotherapeut.

  • Ecommerce

Bij E-commerce draait het om het verkopen van producten online via een webshop. Bij dit type website is succes makkelijker te meten, maar spelen veel factoren me in het slagen hiervan. Bekende webshops zijn Coolblue, Bol.com en Wehkamp.

De uitgangspunten voor de bouw van een nieuwe website moeten altijd vanuit uw bedrijf beredeneerd zijn. Hierbij is het belangrijk dat u rekenschap houdt met uw doelgroep, uw dienst/product, USPs (waarom zou uw doelgroep voor u kiezen) en uw doelstellingen.

Goedkoop is duurkoop

Een niet geheel onbelangrijke factor is natuurlijk de prijs van een website. Een website kan een hele investering zijn, maar zou zichzelf in een bepaalde tijd moeten terugverdienen. U kunt tegenwoordig al voor €300-€400 een website laten maken. Dit zijn vaak zogenoemde ‘’template websites’’. U heeft weinig keuze qua indeling, structuur en additionele functionaliteiten. Vaak heeft u geen of slechts zeer beperkte toegang, en mocht u in de toekomst een extra pagina willen met informatie of willen uitbreiden met een webshop functionaliteit, is dit vaak niet mogelijk. De websites worden enkel ingericht voor ‘’eenmalig gebruik’’. Dit wil zeggen dat ze vaak a.d.v. een standaard design worden ingevuld met uw tekst en afbeeldingen. Deze websites zijn niet onderscheidend en vaak matig vindbaar.

We zien dat veel ondernemers die in het verleden voor een template website hebben gekozen nu tegen de beperkingen aanlopen, omdat ze het design niet kunnen wijzigen, hun productaanbod niet toe kunnen voegen en ze niks kunnen (laten) doen aan hun vindbaarheid. Een goede website zou een gedegen en vrije basis moeten zijn die zonder al te veel moeite kan worden gewijzigd door de gebruiker, waarmee u bij veel webdesigners terecht kan en die hierdoor veel langer meegaat.

Doordat u langer met uw website kunt doen als deze vrij aan te passen is, bespaart u op lange termijn veel geld, tijd en energie. Daarnaast vormen ze een goede basis om uw zicht- en vindbaarheid online mee te vergroten.

Hopelijk kunt u met deze aandachtspunten kritischer beoordelen waar uw nieuwe website aan moet voldoen, en hoe u dit aan moet pakken. Uiteraard is dit slechts het spreekwoordelijke ‘’topje van de ijsberg’’. Er zijn honderden factoren die meespelen, al zijn die niet voor iedere ondernemer van toepassing en daarom hebben wij besloten het algemeen te houden. Wij vinden het belangrijk om voor iedere klant een gedegen website te bouwen, die vrij toegankelijk is tot op het diepste niveau en die een sterke basis vormt voor de toekomst. Hier kunt u lezen wat wij definiëren als een goede website. Bent u ook benieuwd hoe de professionals van Mauxilium uw (nieuwe) website tot een succes gaan maken? Neem vandaag nog contact op en breng uw website naar het volgende niveau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *