Voedselmarkt Onder Druk Door Financieel Systeem

Voedselmarkt Onder Druk Door Financieel SysteemHet financiële systeem is de zogenaamde ‘head of the snake’. Wanneer het financiële systeem op de rit komt, volgt de rest vanzelf. Ik kwam vandaag een interessant interview tegen met Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Daarin geeft hij direct aan dat hij het huidige systeem hekelt wegens de perverse prikkels die in het systeem zitten. Ook Joris Luyendijk heeft hier uitgebreid over geschreven. Dat systeem werkt –negatief- door in o.a. het voedselsysteem.

Geld is middel, geen doel

Van Egmond vervolgt:

‘De financiële markt zou een gereedschap moeten zijn om de economie te laten draaien. Maar het in stand houden van de financiële markt is een doel op zich geworden. Eigenlijk veel belangrijker dan onze economie waarin we producten produceren en tot waarde brengen. We redden banken, drukken geld bij, stellen aandeelhouders tevreden en ga zo maar door. Allemaal bedoeld om het financiële systeem te voeden. De waarden van de economie staan op een zijspoor.’

Het grote geld en dominantie in systemen

Van Egmond geeft aan dat ook het grote geld zijn invloed heeft in het voedselsysteem en –ketens:

‘De voedselmarkt is steeds verder geliberaliseerd. Door de globalisering is dat alleen maar sterker geworden. We zien dat een aantal grote ketens en een paar inkopers van grote retailers enorm veel macht hebben. Zij bepalen de prijzen, want zij hebben zeggenschap over wat er in de schappen van de winkels komt.

Willen we een duurzame en echt intrinsieke verandering teweegbrengen, dan zullen we ons ook moeten richten op het financiële systeem.

Zelf ben ik betrokken bij De Blije B (http://deblijeb.nl) een coöperatieve bank in oprichting, van voor en door burgers. Leest u de informatie op de website gerust door om een idee te krijgen waar we mee te kampen hebben en hoe we het systeem kunnen verduurzamen en kunnen investeren in lange termijn en groene initiatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *