MVO Organisaties: Hoe U Online Uw Latente Doelgroepen Bereikt

MVO Organisaties: Hoe U Online Uw Latente Doelgroepen BereiktIn een eerder artikel hebben we besproken dat er meerdere doelgroepen zijn die bereikt kunnen en moeten worden, namelijk de primaire doelgroep die volledig achter de visie en missie staat van een MVO, en (een) secundaire doelgroep(en) die niet zozeer voor de visie en missie gaan, maar wel op zoek zijn naar het product of dienst wat wordt aangeboden. Hier is de duurzaamheid of het maatschappelijk verantwoorde een plus, een bonus.

In dit artikel bespreken we hoe de secundaire of ‘latente’ doelgroepen middels kosten-efficiënte middelen bereikt kunnen worden.

Internet

Steeds vaker beginnen mensen via zoekmachines hun zoektocht naar meer informatie of een dienst of product. Dit is natuurlijk ook van toepassing op MVO organisaties. Om zichtbaar te zijn in zoekmachine resultaten moet de website geoptimaliseerd worden voor de zoekopdrachten van doelgroepen.

Google en anderen willen namelijk de beste ervaring en sites bieden voor datgene waar mensen naar op zoek zijn. De primaire groep zal bijvoorbeeld op zoek zijn naar ‘duurzaam maatpak kopen’ of ‘duurzame maatpakken’ omdat ze al precies weten dat ze een maatpak willen hebben die wel duurzaam is gemaakt.

De latente doelgroep is echter op zoek naar ‘maatpak’ of ‘maatpak kopen’, waarbij zij nog niet stilstaat of nagedacht heeft over het duurzame aspect. Dit wil niet zeggen dat ze er niet voor open staan, dus een confrontatie met een bedrijf die dat aanbiedt, kan daar verandering in brengen.

MVO uitdaging

Het verschil tussen de eerste (primaire) en tweede (latente) doelgroep is dat het zoekvolume (hoe vaak mensen een bepaalde zoekopdracht intikken) van de primaire doelgroep veel kleiner is dan de tweede. Er zijn relatief veel minder mensen die zoeken op ‘duurzaam maatpak’ dan op ‘maatpak’.

Zoekmachine marketing

Ons advies voor MVO organisaties is dan ook om beide doelgroepen te bedienen, zodat de zichtbaarheid groter wordt (binnen de twee doelgroepen) en er uit de latente doelgroep mogelijk ook verkopen voortkomen. De primaire doelgroep alleen hoeft niet levensvatbaar voor een MVO te zijn, waardoor het verder moet kijken. Zoekmachine marketing -oftewel SEO en SEA, respectievelijk organische en betaalde bezoekers naar de website trekken- is hier uitermate geschikt voor en kosten-efficiënt.

Dit is omdat het om zogenaamde pull-marketing gaat, zichtbaar zijn alleen wanneer mensen er interesse in tonen. Dit ten opzichte van push-marketing waar een marketing communicatie uiting ten allen tijde wordt getoond. Denk aan een krant advertentie of een abri advertentie.

Hulp nodig?

Wilt u ook sparren wie uw latente doelgroep is en hoe u die middels bijvoorbeeld zoekmachine marketing kunt bereiken? Neem dan direct contact met ons op!

Een gedachte over “MVO Organisaties: Hoe U Online Uw Latente Doelgroepen Bereikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *