MVO Organisaties: Hoe Goed Wordt U Gevonden?

SEO, oftewel Search Engine Optimization, betekent niets meer dan je website optimaliseren voor de zoekmachines. Iedereen wil goed gevonden worden met zijn of haar website om zo meer bezoekers te ontvangen, producten te verkopen of volgers te krijgen.  Over het algemeen kan gezegd worden dat hoe beter de website is, hoe hoger Google deze zal plaatsen in de zoekresultaten. Maar waar let een zoekmachine zoals Google precies op en hoe speelt u daar op in? 

De´gratis´ posities

De organische posities in Google worden door een crawler van Google samengesteld. Elke zoekopdracht opnieuw gaat de zoekmachine kijken welke websites in welke volgorde moeten verschijnen om de gebruiker een zo goed mogelijk resultaat te bieden. Hierbij kijkt Google naar de exacte zoekopdracht, de (geschatte) locatie van de gebruiker en zoekgeschiedenis. Hierdoor kunnen de resultaten voor hetzelfde zoekwoord per persoon verschillen.

Ga niet enkel voor de generieke zoekopdrachten.

Als sociaal betrokken onderneming heeft u een extra uitdaging naast de reguliere uitdagingen die een ondernemer heeft. Gebruik dit ook in de zoekmachines als uw voordeel, en probeer juist op de niet-generieke zoekopdrachten te scoren. Doorgaans geldt, hoe generieker (breder) de zoekopdracht is, hoe lastiger het is om er op te scoren. U bent vast met mij eens dat scoren op de zoekopdracht ‘Sportkleding kopen’ lastiger is (lees:duurder en tijdsintensiever) dan wanneer iemand zoekt op ‘Duurzame sportkleding kopen’. Hoe langer de zoekopdracht, hoe minder mensen er doorgaans op zoeken. Hierdoor is vaak de concurrentie lager, omdat deze zoekopdrachten vaak als minder interessant worden gezien. Als u enkel duurzame sportkleding verkoopt, is het simpeler hier op te scoren dan een reguliere sportwebshop en spreekt u meteen de juiste doelgroep aan.

Investeren in SEO in 2017?

Jazeker! SEO is in 2017 nog steeds springlevend, alleen in een andere vorm dan enkele jaren terug. Google let op steeds meer factoren, zowel intern als extern, die de zoekpositie  bepalen. Waar veel kanalen een CPC model kennen, is een investering in SEO vaak eenmalig. Dit kan een grote investering zijn qua tijd en geld, maar op de lange termijn levert u dit meer op. Daarnaast kunt u gevonden worden op zoekopdrachten die relevant voor u zijn, maar moeilijk om op te adverteren.

Weet wat uw doelgroep zoekt…

… en wat u ze te bieden heeft. Het klink misschien simpel, maar verplaatst u zich eens in diegene die u probeert te bereiken. Bij Mauxilium zijn we erover eens dat een website geoptimaliseerd moet worden naar de wens van uw bezoeker, en de intentie waarmee zij op uw website komen.

Een voorbeeld, u heeft een prachtige webshop laten bouwen waarin uw fietsen en -onderdelen verkoopt. U ontvangt veel bezoekers, maar u verkoopt weinig. Wanneer u in Analytics kijkt waar dit aan ligt, ziet u dat uw website veel wordt gevonden op zoekopdrachten als ‘’Hoe moet ik een fietsband plakken”, “Kosten fietsketting vervangen” en andere gerelateerde vragen. Uw website scoort waarschijnlijk hoog door de termen ‘’Fietsband” en “Fietsketting” in de zoekopdrachten hierboven en omdat u hiervan veel in uw assortiment heeft, maar dit correleert niet met de intentie die de bezoekers hebben. Zij willen namelijk helemaal geen fietsband of -ketting kopen, ze willen een antwoord op hun vraag. Omdat u dat momenteel met de verkoop van onderdelen dit niet primair biedt, verlaten zij uw website weer.

 

Met de kennis die u nu heeft, zou u informatiepagina’s kunnen bouwen waarmee u hun vraag beantwoordt. U kunt daarbij advertenties tonen van bijvoorbeeld binnenbanden, om te laten zien dat een nieuwe binnenband kopen en monteren makkelijker en goedkoper is dan het plakken van de oude, lekke binnenband. Zo behoudt u de bezoekers op uw website en heeft u een grotere kans iets te verkopen. Scoren op brede zoektermen is nog steeds belangrijk, maar vergeet ook de intentie en exacte zoektermen dus niet.

Bezoeker eerst, Google tweede

Wanneer u uw website gaat optimaliseren voor een betere vindbaarheid is het belangrijk om dit niet ten koste te laten gaan van de gebruikerservaring. Sterker nog, Google hecht grote waarde aan de gebruikersvriendelijkheid van uw website. De laatste jaren wordt het steeds belangrijker dat de informatie op uw website gestructureerd is ondergebracht op basis van subonderwerpen, uw website geen flash bevat en deze goed zichtbaar is op smartphones en tablets. Met name de responsiveness van uw website is erg belangrijk voor een goede vindbaarheid, ook op de reguliere computer. Laat u uw website dus optimaliseren om uw vind- en zichtbaarheid te verbeteren, ga dan ook na hoe uw gebruikerservaring momenteel is.

Doe het goed

Search Engine Optimisation is een specifiek tak van online marketing. Het kan u geweldige resultaten opleveren, maar kan helaas ook averechts werken. Het is van belang dat SEO gedegen en vakkundig wordt uitgevoerd. Er bestaat geen vaste methode waardoor elke website goed vindbaar wordt. De experts van Mauxilium hebben ruim 20 jaar ervaring in diverse vakgebieden die alle ins- en outs van de online wereld kennen. Daarnaast zijn wij allen multidisciplinair Google gecertificeerd waardoor wij gegarandeerde kwaliteit leveren.

Benieuwd hoe wij uw website beter vindbaar zouden maken? Vul hiernaast uw gegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *