Google Shopping: Bent U Klaar Voor 2017?

Bent u klaar voor 2017 met uw Shopping campagne?Google Shopping blijft voor velen een grijs gebied, waarbij strenge eisen gelden om te mogen adverteren. Steeds meer webshops zien de toenemende waarde van adverteren in Shopping. Ook Google zelf zit niet stil, en heeft afgelopen jaar flink wat updates de deur uitgedaan met betrekking tot Google Shopping. In dit artikel zetten we de meest belangrijke updates van 2016 voor u op een rij, zodat u in 2017 weer een stapje verder komt bij de perfecte Shopping campagne!

Feed-specificaties

De feed, vaak een XML bestand met alle productdata, moet aan strikte eisen voldoen en elk product in de feed moet een verplicht aantal velden hebben met informatie.

 • Unit Pricing – Sommige producten worden per hoeveelheid/eenheid aangeboden, zoals bijvoorbeeld tennisballen. Voor deze producten hoeft u tegenwoordig niet meer de ‘losse’ prijs per product te gebruiken, maar kunt u het veld ‘Unit Pricing’ gebruiken. Deze optie is per 1 september 2016 ingevoerd
 • Color & Size – Deze attributen moeten per product worden meegegeven in de feed wanneer deze zich in de categorie ‘Apparel’ bevindt. Per 1 september 2016 is dit in veel Europese landen verplicht, producten die hier niet aan voldoen worden afgekeurd en kunnen worden bekeken in het Google Merchant Center account.
 • GTIN & Google Product Category – Sinds vorig jaar is het verplicht een GTIN voor producten in de categorie “Apparel & Accessories”, “Media” & “software”. GTIN staat voor ‘Global Trade Item Number’, en is een belangrijk onderdeel voor de classificering en identificering van een product. Vanaf 14 februari dit jaar is dit veld ook verplicht voor de volgende landen:
  • België
  • Oostenrijk
  • Denemarken
  • Canada
  • India
  • Mexico
  • Noorwegen
  • Polen
  • Rusland
  • Zweden
  • Turkije
 • Minimale afbeeldingsgrootte – Voor de categorie ‘Apparel’ is de minimale afbeeldingsgrootte nog steeds 250 x 250 pixels, afbeeldingen die op enige zijde kleiner zijn worden afgekeurd. Voor producten in andere categorieën geldt nu een minimale vereiste van 100 X 100 pixels. Tip: We hebben gezien dat de verhouding ook een rol speelt, en dat bijvoorbeeld een biljartkeu of een wandelstok met de verhouding 960 X 100 niet altijd goed vertoond werd . Hoewel dit dus geen vereiste is van Google, is het zeker van belang om een afbeelding gelijkmatige verhoudingen te geven
 • Maximale grootte feedbestand – De maximale grootte van een feedbestand is van 1GB naar 4GB gegaan. Tip: Hoewel dit een forse verbetering is raden wij niet aan een feed te maken die groter is dan 1 GB, uit ervaring komt dit de kwaliteit niet ten goede en neemt de kans op bugs en complicaties toe.
 • Feed Rules – een service van Google waarmee het mogelijk is om in Google Merchant Center zelf enkele basis-aanpassingen aan feeds te doen. Zo kunen velden worden omgebouwd zodat ze aan Google’s vereisten voldoen, en is een feedmanager sneller overbodig.

 Mobile Shopping updates

Afgelopen jaar is het aandeel van aankopen via smartphones gegroeid naar een aandeel van 34%, dit zal naar verwachting alleen maar blijven groeien. Om de ervaring van Shopping advertenties op mobiel te vergroten, heeft Google ook voor het beleid voor adverteren op mobiele apparaten aangescherpt.

 • Shopping advertenties tussen de afbeeldingen – Volgens dit onderzoek is de afbeeldingen de snelste manier voor gebruikers om te beslissen of dit het artikel is wat ze zoeken. Door deze update ziet de gebruiker die de intentie heeft iets te kopen tussen de afbeeldingsresultaten op mobiel nu ook Shopping advertenties voor het product waar hij/zij naar zoekt.
 • Store pickup – Wanneer een verkoper gebruik maakt van ‘Local Inventory Ads’, kunnen gebruikers zien wat er bij een fysieke winkel in de buurt aanwezig is. Zo kunnen ze de producten online bestellen, en afhalen bij de vestiging om de hoek.
 • Inventory searchable – Wanneer een gebruiker de openingstijden bekijkt of de route naar de winkel opzoekt, is het mogelijk hierbij Shopping advertenties te tonen.

Merchant center interface

Iets wat u vast al was opgevallen is dat de interface van Google Merchant Center is gefacelift en nu meer in lijn is met de zogenaamde material-design, inmiddels de huisstijl van Google zoals te zien is in Android en Chrome OS. Gevolg is dat enkele functies nu op een andere plek zaten dan voorheen, maar dat de overall gebruikerservaring is toegenomen.

Merchant Center Material design

Valuta converter

Adverteert u internationaal? Dan bent u vast blij met de nieuwe functie die Google heeft toegevoegd aan Google Shopping, namelijk de valuta converter. Zonder de landingspagina te hoeven wijzigen past Google nu automatisch de bedragen uit de feed aan naar de valuta die in het doelland wordt gehanteerd. Helaas is deze functie momenteel alleen nog beschikbaar voor Australië, Canada, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Continue test Google nieuwe features, vaak ongemerkt bij adverteerders. Het is duidelijk dat Google zich vol inzet op Shopping als advertentiekanaal en dat het steeds lastiger wordt met de groeiende concurrentie rendabel te adverteren. We zullen u uiteraard op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en tips geven om uw rendement te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *