Consumenten Worden Duurzaamheidsmoe

Consumenten Worden DuurzaamheidsmoeUit onderzoek van de Triodos Bank, uitgevoerd door Goos Marketing Research, blijkt dat 40 procent van de ondervraagden het begrip duurzaamheid te veelomvattend en te vaag vindt. Op Telegraaf.nl wordt verder vermeldt dat ‘duurzaamheid’ te pas en te onpas wordt gebruikt.Ik denk dat dit inderdaad een probleem is, waardoor mensen inderdaad niet meer geactiveerd worden om iets te doen. Te pas en te onpas gebruiken betekent ook ‘greenwashing’ en dergelijke praktijken. De steeds kritischer wordende mens tuint niet zomaar meer in allerlei fancy marketing communicatie en beloften.

Dit hebben we ook uiteengezet in een vorig artikel, genaamd “Is Duurzaam Wel Duurzaam?” Dergelijke sceptisch gedrag gaat vooraf aan het overdenken of de meerprijs de moeite waard is.

Alternatief begrip?

De Telegraaf schrijft:

Maar dan zonder het woord duurzaam?

„Ja. Hoewel ik niet weer of het verstandig is een nieuw woord te gaan gebruiken. Als je mijn arm op mijn rug zou draaien, dan zou ik het Afrikaanse woord volhoubaarheid een goed alternatief noemen. Dat is misschien de beste vertaling van de Engelse term sustainability. Maar de boodschap is eerder: weg met dit containerbegrip. Leg uit wat je doet.”

Is dit niet hetzelfde maar dan in een ander jasje? Dan worden we weer volhoubaarheidsmoe, of sustainability moe. Hetzelfde geldt voor biologisch eten en dergelijke. Waarom moeten we dat wat natuurlijk of gangbaar is versterken door een bijvoeglijk naamwoord. Terwijl het gangbare eten bijvoorbeeld behoorlijk bewerkt, chemisch en relatief ongezond. Vanuit dit perspectief zijn deze woorden overbodig maar het collectief bewustzijn is denk ik nog niet zo ver.

Hier ligt dat ook de kans voor oprechte MVO organisaties, het bewustzijn verder vergroten. Want, Bewustzijn is de eerste stap naar echte Verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *